”Tiden är ingen raksträcka utan snarare en labyrint, och om man trycker sig mot väggen, på rätt ställe kan man höra de skyndande stegen och rösterna, kan man höra sig själv gå förbi där på andra sidan.”

– Tomas Tranströmer.

Det här är en berättelse om relationer som håller över generationer. Det är också lika mycket en berättelse om behandlingserfarenheter, som har delats och förädlats genom årtionden och i sin tur lagt grunden för Egna Bens syn på hållbar ungdomsvård. Följ med på en resa genom tiden.

Egna Bens historia börjar i sydöstra Stockholm på 70-talet. Där, på Drevvikens ungdomshem, växte en av Egna Bens grundare Fredrik Berg upp på 70-talet. Hans pappa var rektor på skolan, medan hans mamma arbetade som speciallärare på Jordbromalmsskolan i närheten. För familjen Berg har elever, klienter och ungdomar som har hamnat lite utanför alltid varit i fokus.

Fredriks karriär börjar därför på samma sätt: På Drevviken, med ungdomsvård. På ungdomshemmets akut- och utredningsavdelning finns det plats för tio klienter, som utreds på boendet för att få adekvat stöd. Fredriks chef och mentor heter Kalle Knapp. Kalle är vida känd för sin förmåga att ta hand om ungdomar med allvarligare beteendeproblematik. Om vi snabbspolar till dagens datum, är det alltså denna Kalles son, Anders Knapp, som kliver in som delägare i Egna Ben år 2020. Anders har jobbat behandlande med ungdomar hela sitt yrkesverksamma liv.

Från dykcenter till ungdomsarbete

Åter till Fredriks historia. Efter en äventyrlig tid på ett dykcenter i Turkiet lockar Sverige och ungdomsarbetet igen. Fredrik börjar nu som kvalificerad kontaktperson på Barn- och ungdomsgruppen i Sthlm AB, återigen med Kalle Knapp som chef. Runt år 2000 bryter Fredrik foten, och blir då mentor åt Anders Knapp som övertar Fredriks ärenden under rehabperioden (japp, det är samma Anders som blir delägare 2020).

Så småningom tar Fredrik och frun Kicki beslutet att bli Barn- och ungdomsgruppen allra första jourhem. Det är starten på tio fantastiska år med ungdomar boendes i hemmet, med erfarenheter för livet för både ungdomarna och hela familjen Berg.

Och det är med denna mångåriga grund av ungdomsarbete som Fredrik nu beslutar sig för att grunda vårdföretaget Familjestödsgruppen AB tillsammans med Fredric Eneqvist, en kollega från – ja du gissade rätt – Drevviken.

Familjestödsgruppen byggs upp av Fredric och Fredrik och deras medarbetare: Från ingenting till 135 jour- och familjehem, 60 träningslägenheter och en öppenvårdsavdelning med över 2 000 behandlingstimmar varje månad. Det är en stor och viktig uppgift att ha hand om så många människoliv. Vardagen består av allt från rekrytering, utbildning och kvalitetssäkring, till metodutveckling och upphandlingar. Arbetet kräver stor motivation från alla inblandade för att tillhandahålla största möjliga kvalitet för både ungdomar och jour- och familjehem.

Egna bens första steg

Det är också här, mitt i uppstarten av Familjestödsgruppen, som Fredrik går ihop med sin barndomskompis Richard Stünkel och grundar Egna Ben. Richard träder in som Egna Bens VD. Förutom ett skarpt sinne för ekonomi har arbete med ungdomar alltid varit en stor passion. Han titulerar sig dessutom som en av Sveriges bästa på tennis.

Nu är det dags att stifta bekantskap med ännu en nyckelperson i vår berättelse: John Söder. Han träder egentligen in i vårt universum redan 2005. Minns du Anders Knapp? Han blir nu av en slump kollega med John på behandlingsföretaget Magelungen. De finner varandra tack vare sin gemensamma syn på ungdomsarbete: det relationella och närheten till ungdomen. Sedan dess har John och Anders varit oskiljaktiga i både yrkes- och privatlivet. Efter en lång karriär med allt från familjeterapi och handledning på socialtjänsten till chef på en behandlingsverksamhet, börjar John på Egna Ben 2016. Redan året efter får John frågan om att bli verksamhetschef. Under samma år ansluter även Fredrik.

Nu är det Egna Bens delägare Moses Eshetu som ansluter till vår berättelse. Välkommen! Han kommer närmst från ett HVB-hem som handläggare, och kliver in med titeln familjehemskonsulent på Familjestödsgruppen. Vid en närmare titt på ännu fler historiska kopplingar, finner vi att Fredrik en gång i tiden var Moses chef. Efter många roliga år på Familjestödsgruppen går Moses vidare till ett annat vårdbolag, som verksamhetschef för jour- och familjehem, men han är snart tillbaka i vår historia om Egna Ben.

Familjehemsverksamheten startas upp

2015 såldes Familjestödsgruppen till Humana, där Fredrik var kvar som ansvarig fram till 2017. Och som med så mycket annat i livet, fortsätter även Egna Bens verksamhet att utvecklas. Så när Moses under början av 2018 ringer upp Fredrik med ett förslag om att starta en jour- och familjehemsavdelning på Egna Ben – blir svaret ja. Sagt och gjort: detta är starten på Egna Bens familjehemsverksamhet, med Moses i spetsen.

Ungdomsvärnet ansluter

Vi är inte riktigt klara än. Det är dags för ännu ett återseende med Drevviken. 2020 förvärvas nämligen Ungdomsvärnet, ett stödboende med dygnet runt-personal. Anders Knapp går nu, tillsammans med John Söder, in som delägare i Ungdomsvärnet.

..och DÄR är vi framme vid dagens datum. Femtio år senare.

Egna Ben har vuxit, utvecklats och transformerats. Här kan vi med stolthet presentera en trygg vårdkedja för ungdomar, med jour- och familjehem, stödboende och träningslägenheter. Med på resan är relationer starka som berg och vår tro på ungdomars inneboende kraft att vilja må bra. Vem vet vad som väntar runt hörnet och vad vi lägger grunden för i detta nu.

Tack för att just du har läst om vår resa.

Vi hörs!

Om du vill läsa mer om oss kan du göra det här.